Back to Top

Ljuti Krš Divčibare – sve što treba da znate

Divčibare su poznate po svojoj prirodnoj lepoti, uključujući i planinske vrhove koji pružaju spektakularne pejzaže i osećaj mira. Evo nekoliko aspekata lepote divčibarskih planinskih vrhova:

Pogledi: Sa Divčibara se pružaju predivni panoramski pogledi na okolne planinske vrhove, doline, šume i livade. Ovi pogledi su impresivni u svako doba godine, ali posebno u jesen kada se lišće šumskih drveća oboji u različite nijanse žute, crvene i narandžaste boje. Takođe, kada zimski prekrivač zabeli i zima obuče svoje belo odelo, pred Vama se pruža pogled koji se može uporediti sa najlepšim planinama sveta.

Šume: Planinski vrhovi Divčibara, kojih ima nekoliko, prekriveni su gustim šumama, što dodaje divlji i netaknuti karakter ovom području. Hodanje kroz ove šume pruža osećaj spokoja i povezanosti sa prirodom, posebno što u ovom pojasu možete naići na raznovrsnost šumskog predela kao što je drvo belog bora, smrče, jele, crnog bora i bukve.

Flora i fauna: Divčibare su dom brojnim vrstama biljaka i životinja koje obitavaju u ovom ekosistemu. Posetioci mogu videti raznolikost biljnog i životinjskog sveta dok istražuju planinske staze.

Mir i tišina: Planinski vrhovi Divčibara nude mirnu i spokojnu atmosferu koja je idealna za opuštanje i beg od gradske vreve. Tišina ovog područja omogućava posetiocima da se povežu sa prirodom i uživaju u trenucima mira daleko od užurbanog gradskog života.

Aktivnosti na otvorenom: Planinski vrhovi Divčibara pružaju različite mogućnosti za aktivnosti na otvorenom kao što su planinarenje, vožnja bicikla, pešačenje i piknikovanje, što omogućava posetiocima da u potpunosti uživaju u lepoti ovog područja.

Sve što je potrebno da znate o Ljutom Kršu

Ljuti Krš je jedan od vrhova koji se nalazi na planini Maljen na 962 metara nadmorske visine odakle se prostire velelepan pogled koji će Vas ostaviti bez daha. Razlog tome je što se pred Vama pruža pogled sa desne strane na Bačevački vis, Čubricu i Pejar, dok sa leve pogled puca ka dubokoj dolini potoka prema Golubovcu. Takođe, sa ove pozicije je lako videti i predivne valjevske planine Jablanik, Magleš i Medvednik, a lako je uočiti i obronke Bukova. Pravo od Vas sa ovog vidikovca proteže se pogled niz kanjon Crne reke koja mirno vijuga kroz gustu zimzelenu šumu.

Po svedočenju mnogih posetilaca, Ljuti Krš po svim zaslugama zauzima posebno mesto i mnogi ga smatraju jednim od najlepših vrhova,  jer se sa njenog vidikovca može uživati u pogledu na rezervat netaknute prirode.

Posebnost Ljutog krša se ogleda u tome da se njegovog vrha može uživati u pogledu na strogi prirodni rezervat Crna reka. Ovaj rezervat kanjon Crne reke, koji je inače smešten na planini Maljen, u neposrednoj blizini planinske visoravni Divčibare, a takođe pripada i teritoriji grada Valjeva.

Da biste došli do kanjona Crne reke od Divčibara koristićete se upravo stazom koja vodi preko Ljutog Krša i Stražare. Po našem mišljenju vredno je otići u ovaj obilazak jer je vodotok Crne reke dugačak 8 km, pa sim tim možete uživati u spektakularnoj prirodi posebno u toplijim mesecima u godini, ujedno upoznati krajolik zapadne Srbije i na krajnjoj destinaciji posetiti dve vodopada koja se nalaze na ovom vodotoku. Ujedno, vredno je znati da se u ovom okruženju nalaze još tri prirodna rezervata pod nazivom Čalaćki potok, Vražji vir i Zabalac.

Sa Ljutog krša se mogu uočiti četinarske i listopadne šume koje prekrivaju područje rezervata. Za poznavaoce četinarskih vrsta lako će bit da prepoznaju beli i crni bor, drvo kleke i smrče, takođe drvo planinskog bora, ali i elegantne jele. Dok listopadna šuma obiluje bukvom, brezom, belim jasenom, kao i cerom i hrastom. Po nekim recenzijama došli smo do zaključka da je najveća posećenost Ljutom kršu u vreme proleća, kada se priroda budi i cveta, a posebno u aprilu mesecu jer se u ovo doba godine u ovom podneblju rađa, po mnogima, najlepši planinski cvet. U pitanju je naravno narcis, ali kako je ovaj pojas zapadne Srbije poznat po bogatoj flori i fauni, onda ne čudi podatak da na ovom mestu se u izobilju mogu pronaći i kupina, divlja malina, a takođe i šumska jagoda.

Takođe, mnogi turisti kažu Ljuti krš izgleda pomalo divlje i netaknuto, jer je teren na ovom mestu pomalo grublji, a nagib malo veći u poređenju sa drugim vrhovima. Iako ima šume, stene isto tako dominiraju na ovom mestu, koje se idealno uklapaju u sveukupnu atmosferu. Međutim, kao što smo prethodno istakli u blizini ovog vrha se nalaze dva prekrasna vodopada koji takođe doprinose sveopštem utisku prave netaknute prirode ovog mesta.

Zaključak

Ukratko, Divčibare su raj za ljubitelje prirode i avanturiste, a planinski vrhovi ovog područja dodatno doprinose osećaju mira, lepote i povezanosti sa prirodom. Planinski vrh Ljuti Krž predstavlja jednu od najimpresivnijih prirodnih atrakcija na Divčibarama, oblasti bogate prirodnim lepotama i spektakularnim pejzažima. Ovaj vrh karakteriše izuzetna lepota koja privlači mnoge posetioce iz različitih delova sveta. Njegova spektakularna lepota ostavlja neizbrisiv utisak na posetioce i čini ga jednim od najcenjenijih prirodnih blaga Divčibara.